Силата на публичната администрация може да трансформира

„От индустриален във високотехнологичен град“ е темата, която представи съветникът по административните въпроси на посолството на САЩ в България – Джонатан Баят пред ученици на 128 СУ „Алберт Айнщайн“. Той даде пример с неговия роден град Питсбърг, който до края на 70-те години на миналия век е бил център на стоманодобивната промишленост в САЩ. Благодарение на визионерството на публичната администрация и добрия мениджмънт само за няколко десетилетия Питсбърг добива облика на един от най-привлекателните и устойчиви за съвременния живот градове. Днес в него индустриални обекти са превърнати в места за зелени технологии, построени са 446 моста, има над 150 небостъргача, повече от 15 университета, в които се обучават около 100 000 студента от цял свят. Сред архитектурните шедьоври на града са сградите на университетите Питсбърг, Карнеги Мелън, Дюкейн, които са в топ 5 в света по инженерни специалности, роботизация, информационни технологии.

Учениците бяха впечатлени от постиженията, направени в лабораториите на тези учебни заведения. Проекти на НАСА се разработват в университета по роботика, един от които е Mars Exploration Rover – изследователски марсоход. В технологичен университетски център е създаден безпилотен автомобил с изкуствен интелект. Вече е готов и първият модерен и автоматизиран робот за доставка на куриерски пратки.

Учениците на 128 –мо училище споделиха на срещата, че иновативните стартъпи в бизнес индустрията за разработване на нови и уникални проекти, са повлияли върху тяхното кариерно ориентиране.

Срещата се организира в годината, в която честваме 120 годишен юбилей на дипломатическите отношения между САЩ и България.

Силата на публичната администрация може да трансформира