Училищен живот

ПРОТОКОЛ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИ СОФИЙСКИ МАТЕМАТИЧЕСКИ ТУРНИР (вижте тук)

 

128 СУ „Алберт Айнщайн” – домакин на семинар „Партньори в медийното образование” с международно участие

На 10-ти и 11-ти май 2019 г. в София се проведе семинар „Партньори в медийното образование” по проект, който е разработен от г-жа Десислава Огнянова – заместник-директор на 128 СУ „Алберт Айнщайн”, и финансиран от Държавния Департамент на САЩ. Той обединява усилията на учители и родители от 9 училища в София, Разлог, Попово, Стара Загора и Бургас с цел заедно да работят за постигането на по-високо ниво на дигитално-медийната грамотност на децата в България. Бяха представени разнообразни онлайн ресурси и стратегии за интегриране на критичното мислене не само в класната стая, но и в извънкласните дейности от организации с опит в медийното образование – Коалиция за медийна грамотност, Център за творческо обучение, “Заедно в час”, Асоциация на eвропейските журналисти, Аматас, eTwinning и Асоциация Родители. Гостуваха лектори от Посолството на САЩ, Фондация БЕСТ и комисия за образователен обмен ”Фулбрайт”, които представиха иновативни подходи за развиване на медийната грамотност чрез използване на дебати в класната стая. В първия ден от семинарната програма участниците посетиха Американския колеж и обмениха добри практики за развиване на критичното мислене с преподаватели по история, които представиха ученически проекти, полезни дигитални ресурси и процедури за анализ на източниците на информация. Вторият ден от семинарната програма започна в Американския център на Столична библиотека с отворен диалог с журналисти – Светослав Иванов – bTV, Силвия Великова – БНР и Мартин Димитров – в.”Капитал”. Участниците дискутираха въпроси, свързани с проверката на достоверността на информацията в медиите и ползите от развиването на умения за медийна грамотност у младите хора. Организираните панелни дискусии с медиийни експерти дадоха възможност за представяне на онлайн платформи за публикуване на журналистически работи на учениците и за популяризиране на инициативи в медийното образование.

Специални гости на семинара бяха: г-н Дрейк Уейзърт – Съветник по Обществените въпроси в Посолството на САЩ, професор Дженифър Мейън от Университета на щата Невада и г-жа Анджела Родел – изпълнителен директор на Българо-американска комисия за образователен обмен Фулбрайт. Успехът на събитието показва, че за развиването на дигитално-медийните умения и ключови компетентности на младите хора в 21 век е необходима ангажираността не само на образователните институции, но и на родителската общност и на гражданското общество.

Училища партньори: 128. СУ „Алберт Айнщайн”, 51. СУ „Елисавета Багряна”, НФСГ, ЧОУ „Света София”, 2.СУ „Акад. Емилиян Станев”, СУ”Братя Каназиреви” – Разлог, СУ „Христо Ботев” – Попово, ГПЧЕ „Ромен Ролан” – Стара Загора”, НЕГ „Гьоте” – Бургас

 

Александра Алексиева, ученичка от X клас на 128. СУ „Алберт Айнщайн”, спечели званието почетен лауреат на международно състезание за есе на английски език в университета Оксфорд от 3 до 7 юли, 2017 г.  Близо 200 участници от 77 държави бяха поканени във Великобритания за участие в ученически дебат по въпроса за глобалните климатични промени и  в церемония по връчване на наградите.На събитието присъстваха също и подготвящия учител г-жа Десислава Огнянова и директорът на училището г-н Юлиян Плачков. Един от вълнуващите моменти повреме на посещението беше свързан с патрона на училището, който през 1931 г. е изнесъл лекция в университета Оксфорд и там все още е запазена дъската на която е писал великия Айнщайн.

Подготовката за участие в състезанието се осъществява в извънкласни занимания по Национална програма „Ученически олимпиади и състезания”, модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици”.

От 23 до 29 октомври 2016 г. директорът на 128 СУ „Алберт Айнщайн” г-н Юлиян Плачков заедно с група учители взеха участие в обучение по проект OTHERNESS 2015-1-BG01-KA201-014300, КД2, програма Еразъм + в Палермо, Сицилия. Проектът предвижда обучение на учениците чрез прилагане на неформални методи и използване на електронни ресурси, насочени към изграждането им като свободомислещи личности, които разбират многообразието, уважават човешките права и участват активно в живота на общността.Преподавателите работиха в екипи с колеги от Италия, Португалия и Гърция с цел реализирането на дейности и подготовка на помагало, което може да бъде използвано в часа на класа или като извънкласна дейност. То ще даде възможност на всички учители да прилагат на практика модерни методи и добри практики в образованието с цел преодоляване на исторически обусловените отрицателни нагласи към различията между хората. В рамките на културния обмен, учителите се запознаха с италианската образователна система и посетиха държавни училища с профилирана подготовка в областта на изкуствата, древните езици и технологиите в град Палермо. Партньори по проекта са фондация „Просвета-София”, Instituto Politecnico de Santarem-Португалия, Centro per lo Sviluppo Creativo “Danilo Dolci” – Италия и AENAO – Гърция.

Ученици от 128 СОУ „Алберт Айнщайн” участваха в дискусия посветена на Световния ден на бежанците, организирана от посолството на САЩ в Американския културен център.

На 20.06.2016 г. ученици от 128 СОУ „Алберт Айнщайн” участваха в дискусия посветена на Световния ден на бежанците, организирана от посолството на САЩ в Американския културен център. Нашите възпитаници задаваха въпроси във връзка с документалния филм „Добре дошли във Вермонт: четири истории на преселена идентичност” представен от степендианта по програмата Фулбрайт – Мира Няголова. На събитието присъства г-жа Тами Палтчиков – аташе по културните и образователни въпроси на САЩ.

 

Ученици от столичното 128 СОУ „Алберт Айнщайн”печелят медал на състезание за есе на английски език

 

На международно състезание, проведено  от британската организация Trust for Sustainable Living, български ученици се класираха в топ 10 на най-добрите  есета на английски език на тема „Възможно ли е съществуването на устойчиви градове в света”.

Възпитаниците на 128 СОУ „Алберт Айнщайн” в София – Надежда Димитрова и Александра Алексиева  се състезаваха с 834 ученици от 46 държави в света и извоюваха медал за България, както и международно признати сертификати. Нашите ученици заедно с подготвилия ги учител – г-жа Десислава Огнянова, взеха участие в  международен ученически дебат на тема „Устойчиви градове” и в церемония по връчване на наградите, които се състояха в Дубай, ОАЕ от 18 до 21 април, 2016 г. Домакин на събитието беше английското училище Джумейра, което посрещна над 200 участници от целия свят, подготвилите ги учители, официални гости и родители. На този международен форум учениците представиха своите креативни идеи за устойчивост на градовете, обмениха знания с връстници от всички краища на света и почерпиха вдъхновение по въпроси, които касаят бъдещето на нашата планета.

 

В чест на патронния празник на 128 СОУ „Алберт Айнщайн“, ученици от училището изнесоха праничен концерт.

Присъстваха много родители, бивши учители и гости. Приветствен адрес бе прочетен от името на г-жа Ваня Кастрева- Началник на РИО София град.

 

30 години „Да обичаш на инат“

По случай патронния празник на 128 СОУ „Алберт Айнщайн” – снимачна площадка на филма „Да обичаш на инат“, се проведе вълнуваща и трогателна среща. 30 години след появата на този шедьовър в българското кино, гости на училището бяха – режисьорът на филма Николай Волев, изпълнителят на ролята на 14-годишния Пламен – Иван Велков, и учителят по физкултура Атанасис Илияс. Те споделиха с ученици и учители спомени от създаването на филма, коментираха за проблемите на днешното ни общество и изразиха увереност, че доброто бъдеще на България е в ръцете на упоритото, целеустремено и амбициозно младо поколение. Вижте и репортаж от събитието по „Нова телевизия“


 

Ремонт и цялостно обновяване

През лятото на 2015 г. със средства на училищния бюджет и училищното настоятелство се извърши ремонт и цялостно обновяване на класните стаи и учебни кабинети на третия етаж в сградата на 128 СОУ „Алберт Айнщайн“.