Фортисимо клас

 . . .  И   НЕКА  МУЗИКАТА  БЪДЕ  С  НАС . . .

 

 

Фортисимо Клас” е образователна програма за деца по класическа музика. Тя се осъществява и реализира с изключителната подкрепа на фондация „Америка за България” по идея на  Максим Ешкенази – диригент и музикален директор на „Фортисимо Фест”.  Този проект тръгва от Пасифик симфони, в Лос Анджелис, където Максим Ешкенази ръководи оркестър. В България ръководители на проекта са Хари Ешкенази и Таня Тотева. Обхванати са 1500 деца от 20 училища в София и други няколко града в страната ни, като нашето училище има удоволствието да е едно от включените в програмата.

В рамките на проекта учениците от четвърти, пети и шести клас имаха възможността да се срещнат и общуват с професионални музиканти – все млади хора, в поредица от часове по музика. За да им станат интересни Вивалди, Бах или Моцарт, те минаха преди това през музика от филмите „Индиана Джоунс”, „Хари Потър”, „Карибски пирати” , „Розовата пантера Пинко” и „Междузвездни войни”. Така привличайки вниманието им и чрез различни игри, те постепенно бяха отведени до самата класическа музика, която слушаха изпълнена пред тях на живо.

В продължение на една учебна учебна година те се запознаха с

9 класически музикални инструментацигулка, виолончело, тромпет, ударни инструменти, контрабас, флейта, валдхорна, китара и кларинет. Докоснаха се до магията в света на музиката, запознаха се с устройството, историята и любопитни факти около създаването на различните музикални инструменти, като много важен момент от тази програма е, че през половината от часа всяко дете се опита само да свири на дадения инструмент.

Проектът за тази година завършва със заключителен концерт в зала България на 27.ІІІ.2013г., който включва музикални образци на класическата музика, както и съвременни и добре познати на младата публика музикални етюди, изпълнени от виртуозния екип на „Фортисимо Клас”. Диригент: Максим Ешкенази, Солист: Веско Пантелеев-Ешкенази, специален гост на концерта: Адриана Николова – Печенката, водещ на концерта – популярният актьор Любомир Нейков.

Ще бъдем много щастливи, ако фондация „Америка за България” отново подкрепи и финансира бъдещи издания на проекта за следващи учебни години, за да могат по-голяма част от нашите ученици да бъдат приобщени и спечелени за стойностната класическа музика.

Фортисимо клас