Ученици ще следят профила на БТА в Инстаграм

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев отправи предложение към ученици от 128 СУ „Алберт Айнщайн” да сформират група, която да следи развитието на профила на агенцията в Инстаграм. Двадесет ученици от 8, 9 и 10 клас бяха на посещение в агенцията днес, водени от заместник-директора на училището Десислава Огнянова.

Целта на посещението бе децата да се запознаят с  работата на журналистите. Интересът към медийната сфера е резултат от проекта „CommuniTIES – Media Literacy in Practice”, в който 128 СУ „Алберт Айнщайн” се включва като партньор през септември 2021 г. В мултинационалният проект участват и две гимназии от Гърция и Румъния. Той е насочен към медийна грамотност и критичното мислене на Балканите.

На въпроса на генералния директор на БТА откъде учениците четат новини и в коя социална мрежа са обикновено, те посочиха Инстаграм като свой фаворит. „Направете един комитет, една група, която да следи Инстаграм профила на БТА. И да се виждаме веднъж в месеца, за да ни казвате идеи и да посочвате къде бъркаме“, предложи Кирил Вълчев. Според него тези, които желаят да се включат в тази група, трябва да наблюдават профила на агенцията в социалната мрежа ежедневно и да си водят записки. По думите му бележките не бива да са похвални, а само критични. „Да казвате всички недостатъци, които виждате. И да ни кажете наистина какво бихте подобрили. А най-полезните от вас можем да ви включим да ни помагат и постоянно“, каза генералният директор на БТА. Първата среща с групата от желаещи да се включат в тази идея ученици и ръководството на агенцията ще бъде на 21 юни.

„Крайната ни цел е да свикнете да четете БТА. При нас всичко е вярно. Само че сигурно не е направено по най-достъпния за вас начин“, допълни Кирил Вълчев.  Посочи, че неговото желание е новините от агенцията да бъдат читаеми за децата и техните съученици. По думите му така те няма да се чувстват объркани от новините, а влизайки в БТА или някой от профилите на агенцията в социалните мрежи,  ще знаят, че това са истински новини. „При нас всичко е вярно, защото спазваме две правила – първо, винаги има източник, и, второ, няма оценки“, посочи Кирил Вълчев. Допълни, че е добре учениците да са запознати с новините, защото животът ни се определя от тях.

Учениците също се включиха в дискусията. Николай от 10 А клас разказа, че в тяхното училище има две паралелки –„Софтуерни и хардуерни науки“ и „Банкова охрана и инкасо дейност“. „Имахме проекти за медийна грамотност с румънци и гърци, като там обсъждахме как могат да се разпознават фалшиви новини и как да си подбираме информацията правилно. Като цяло – как да сме грамотни в интернет“, допълни десетокласникът.

Анета Паунска от „Школа БТА“ и Златна Костова, преводач в агенцията, разведоха учениците из ключови места в сградата – зала „Максим“, отдел Справочна информация, пресклуба и нюзрума на БТА.

Източник:БТА, Снимки: БТА – Владимир Шоков

Ученици ще следят профила на БТА в Инстаграм