Първият випуск на специалността „Защита на информацията“ завърши успешно !

Може да видите интервюто на БНР с директора на 128 СУ „Алберт Айнщайн“ г-н Юлиян Плачков ТУК.

Завърши първият випуск със специалност „Сигурност на информацията“

В столичното 128 СУ „Алберт Айнщайн“ изпратиха първите абитуриенти в София, които пет години учиха тънкостите в профила „Защита на информацията“.

Кибератаки, борба с киберпрестъпността и педофилията в мрежата са опасности в интернет пространството, заради които през 2013 година ръководството на 128 СУ решава да разкрие паралелка със специализирано обучение.

“При подготовката на учебните планове ни помогнаха колеги от Международната академия за киберразследвания и ГДБОБ.
Обучението се извършва с подкрепата на УниБИТ, Академията на МВР и Международната академия за киберразследвания”, каза директорът на училището Юлиан Плачков. Завършилите този профил имат възможност за реализация в държавната администрация и частния сектор, те придобиват знания, необходими да продължат образованието си във ВУЗ по специалности, свързани с достъпа и сигурността на информацията.

В България има само още две училища с подобно обучение, в СУ „Емилиян Станев” във Велико Търново и в Шуменското СУ „Панайот Волов“.
В софийското “Алберт Айнщайн” изучаването на цифровите технологии е приоритет, а иновативните учебни планове са вече запазена марка за младите айнщайнци и техните преподаватели.
От учебната 2017-2018 г. в 128 СУ има и професионална паралелка „Банкова охрана и инкасова дейност”. Това е в отговор на необходимостта от организирано професионално обучение на кадри в обществения и частния сектор “Сигурност”. Нарастващият брой банки, стопански организации и фирми в столичния град изпитва глад от добре подготвени кадри в банковата охрана и инкасовата дейност. Учениците в тази специалност в София имат подкрепата на Академията на МВР и ползват базата им за практическо обучение.

Доц. Цвета Маркова, ръководител на катедрата „Сигурност“ във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ заяви преди дни пред националното радио, че висшето образование у нас има готовност да поеме тези класове от средния курс. А новият регламент за защита на личните данни, който влиза в сила на 25 май е израз на тази необходима промяна в съзнанието за сигурност на информацията още от ученическата скамейка. Съгласно новия регламент лични данни са освен три имена, ЕГН, лична карта, адрес, така също и имейл адрес, IP адрес, всякаква информация, чрез която едно лице може да бъде идентифицирано.

Може да видите интервюто на БНР с директора на 128 СУ „Алберт Айнщайн“ г-н Юлиян Плачков ТУК.

Първият випуск на специалността „Защита на информацията“ завърши успешно !