Научи се да караш ски

Проект „Научи се да караш ски“

Футболист на ЦСКА стана №1 в ските

Публикувана: Петък, 29-ти Януари 2010, в-к 24 часа

научи се да караш ски

Малкият футболист получи наградата лично от спортния министър Свилен Нейков

Футболист на ЦСКА стана най-добър в състезанието за официалното откриване на програмата “Научи се да караш ски” на Витоша вчера. Никола Гонков от 4-а клас на 128-о СОУ “Алберт Айнщайн” в Младост се справи най-добре от всички. От няколко години той играе в юношеските състави на ЦСКА на поста десен защитник и минавал за доста сериозен талант във футбола. Гонков получи наградата си лично от спортния министър Свилен Нейков, който бе на Витоша за откриването.

“Една от главните ни задачи е да върнем децата към спорта. Заради това училището е от изключителна важност за нас и ще обръщаме внимание на всяка една програма, която ще ги накара да спортуват. Като виждам тези усмихнати лица, ми става много радостно, че сме направили нещо добро”, обясни Свилен Нейков. За да се развали празникът на децата обаче, се погрижи допотопният лифт от Симеоново. По традиция съоръжението спря и около половин час те висяха доста загрети в студените кабинки. Никой обаче не се оплака, защото всички бяха екипирани перфектно. Лифтът е на повече от 20 години и в нормална държава отдавна да е пратен в пенсия. У нас обаче заради спорове с природозащитници всичко се мотае вече трета година. В същото време на никого не му правеше впечатление огромното количество коли, които бяха атакували хижа “Алеко” в хубавото време. Около най-старото съоръжение “Романски” пък има страховито надвиснали дървета, които могат да прекъснат лифта във всеки един момент. “Ако има фотографи, нека видят безобразията”, ядосваше се шофьорът на микробуса, с който журналистите стигнаха за откриването.

Програмата “Научи се да караш ски” тече вече втора година, като тази ще бъдат обхванати 2000 деца. На тях се провежда и специално обучение, за да заобичат истински природата. Шефът на федерацията по ски Цеко Минев пък обеща да предложи на всички школи по ски да се включат в нея.

Президентът на БОК Стефка Костадинова пък връчи специална грамота на “24 часа” от шефа на МОК Жак Рог заради подкрепата на инициативите “Спорт за всички”. “Това е една от големите цели на МОК. Всички деца трябва да бъдат извадени от опушените заведения и да бъдат върнати към спорта. Заради това вече има и младежки олимпиади”, обясни Стефка Костадинова. “Това е нашата задача. Дори във времената на криза трябва да мислим за децата и да се опитаме да ги възпитаме правилно. А в спорта се прави точно това”, заяви шефката на столичния инспекторат Валя Кастрева, която представяше министерството на образованието и науката.

Хлапетата най-много се забавляваха с “Нескуик”, като постоянно преследваха какичките с викове “Къде е млякото”. Накрая за всички по традиция имаше и огромна торта с детско шампанско. (24часа)