Партньори в медийното образование

На 10-ти и 11-ти май 2019 г. в София се проведе семинар „Партньори в медийното образование” по проект, който е разработен от г-жа Десислава Огнянова – заместник-директор на 128 СУ „Алберт Айнщайн”, и финансиран от Държавния Департамент на САЩ. Той обединява усилията на учители и родители от 9 училища в София, Разлог, Попово, Стара Загора и Бургас с цел заедно да работят за постигането на по-високо ниво на дигитално-медийната грамотност на децата в България. Бяха представени разнообразни онлайн ресурси и стратегии за интегриране на критичното мислене не само в класната стая, но и в извънкласните дейности от организации с опит в медийното образование – Коалиция за медийна грамотност, Център за творческо обучение, “Заедно в час”, Асоциация на eвропейските журналисти, Аматас, eTwinning и Асоциация Родители. Гостуваха лектори от Посолството на САЩ, Фондация БЕСТ и комисия за образователен обмен ”Фулбрайт”, които представиха иновативни подходи за развиване на медийната грамотност чрез използване на дебати в класната стая. В първия ден от семинарната програма участниците посетиха Американския колеж и обмениха добри практики за развиване на критичното мислене с преподаватели по история, които представиха ученически проекти, полезни дигитални ресурси и процедури за анализ на източниците на информация. Вторият ден от семинарната програма започна в Американския център на Столична библиотека с отворен диалог с журналисти – Светослав Иванов – bTV, Силвия Великова – БНР и Мартин Димитров – в.”Капитал”. Участниците дискутираха въпроси, свързани с проверката на достоверността на информацията в медиите и ползите от развиването на умения за медийна грамотност у младите хора. Организираните панелни дискусии с медиийни експерти дадоха възможност за представяне на онлайн платформи за публикуване на журналистически работи на учениците и за популяризиране на инициативи в медийното образование.

Специални гости на семинара бяха: г-н Дрейк Уейзърт – Съветник по Обществените въпроси в Посолството на САЩ, професор Дженифър Мейън от Университета на щата Невада и г-жа Анджела Родел – изпълнителен директор на Българо-американска комисия за образователен обмен Фулбрайт. Успехът на събитието показва, че за развиването на дигитално-медийните умения и ключови компетентности на младите хора в 21 век е необходима ангажираността не само на образователните институции, но и на родителската общност и на гражданското общество.

Училища партньори: 128. СУ „Алберт Айнщайн”, 51. СУ „Елисавета Багряна”, НФСГ, ЧОУ „Света София”, 2.СУ „Акад. Емилиян Станев”, СУ”Братя Каназиреви” – Разлог, СУ „Христо Ботев” – Попово, ГПЧЕ „Ромен Ролан” – Стара Загора”, НЕГ „Гьоте” – Бургас

Партньори в медийното образование